22 Mayıs 2011 Pazar

Modern ve klasik bir arada

Dekorasyonda artık ne minimalizm ne maksimalizm moda. Şu anda eklektisizm gözde. Yani devir eski ile yeninin, popla klasiğin, ultra-modernle antikanın uyum devri... İstediğiniz her döneme ait mobilya ve aksesuarları bir arada kullanabilirsiniz. Fakat aradaki dengeyi dikkatlice kurmanız gerekiyor. Çok başarılı olabilecek fakat riskli olan bu kombinasyon-larda birkaç hit parça kullanmalı; diğer eşyalarınızın ise onlara zemin hazırlamasına izin vermelisiniz. 

 

Duvar kağıdı gözde 

Bu yaz dekorasyona doğal renkler hakim olduğunu anlatan iç mimar Zeynep Arınç monokromatik (tek renkli) kombinasyonlar popüler olduğunu söylüyor. ‘Yağ yeşili kanepenizin üzerinde zeytin yeşili yastıklar kullanabilir. Hazırladığınız sofranızda kullandığınız bej keten masa örtünüzün üzerine bir ton koyu renkte keten runner örtebilirsiniz’ diyen Arınç monokromatik renklerin ahenginin evinize tabiatın huzur ve zarafetini getireceğini anlatıyor. 

 

Duvar kağıdının uzun zamandır gözde olduğunu belirten Arınç, gerek dokusundaki sıcaklık ve kullanım kolaylığı, gerekse mekanlara getirdiği ani değişim dolayısıyla tercih edildiğini anlatıyor. Arınç ‘Çok iyi tasarımcıların çok özel tasarımlarını, çok çeşitli renk ve desenleri kolaylıkla bulmak mümkün. Son yıllarda kişiye özel duvar kağıdı tasarımları yapan firmalar da var. İstediğiniz imajları seçiyorsunuz ve duvar kağıtlarınız size özel olarak hazırlanıyor’ diyor. 

 

Doğallık revaçta 

Arınç banyo ve mutfaklardaki değişimleri ise şöyle anlatıyor: ‘Çevreye duyarlı ve doğal malzeme seçimleri revaçta. Masif ahşap masalar, mermer tezgahlar, çiniler ve etnik motifler çok moda. Banyolarda spa etkisinden yola çıkarak masaj yapan duş başlıkları, duş zeminine döşenen tik kaplamalar, aromatik mumlar kullanılıyor.’ 

 

Aydınlatma bir mekanın kişiliğini yansıttığını hatırlatan içmimar Zeynep Arınç ‘Farklı aydınlatmalarla değişik atmosferler yaratabilirsiniz. Genel ışıklandırmayı gömme spotlarla yapabilir, vurgulamak istediğiniz öğeleri yönlendirilebilir ışık kaynaklarıyla öne çıkartabilirsiniz. Yemek masası üzeri avizeniz, çalışma masasındaki abajurunuz ve yatak odanızdaki okuma lambanızsa dekorasyonunu-zun çok önemli bir parçasıdır. Sanatsal bir obje gibi seçilmeleri gerekir’ diyor. 

 

Perde seçimi önemli 

İÇ Mimar Zeynep Arınç dekorasyonda koltuk, kanepe gibi ana parçaları ucuza satın alınabileceğini ama perdeleri özenle seçmek gerektiğini söylüyor. ‘Perdelerin kalitesi kolaylıkla göze çarpar. Kullandığınız aksesuar ve sanat eserlerinizin de alabileceğinizin en iyisi olmalarına özen göstermelisiniz. 

Taklit objelerden kaçınmalı, özgün eserlerle kendinizi ifade etmelisiniz’ diyen Arınç dar mekanlar için şu tüyoları veriyor: ‘Açık renkler kullanmalı, yatay hatları vurgulamalısınız. Mekanınıza ayna kullanarak derinlik verebilir, çok işlevli mobilyalar kullanabilir-siniz. Gereksiz aksesuarlardan kaçınmalısınız.’ 

 

‘Blue iris’ ile rahatlayın 

Dünyanın renk konusunda en büyük otoriteleri arasında yer alan Pantone, 2008’in rengini ‘blue iris’ olarak belirledi. Blue iris, maviyle morun karışımı bir renk. Mavinin rahatlatıcı etkisiyle morun mistik özelliklerini birleştiren bu renk, iç mekanlarda koyu mürdüm kızıl, limon yeşili ve grilerle birleşerek hem güven veren hem de büyüleyen bir güce sahip oluyor. Pantone uzmanları önümüzdeki sonbaharda ise buz mavisi, yeşil, lila, çelik grisi gibi soğuk tonlar ile kırmızı, turuncu, kahverengi ve sarı gibi sıcak renklerin bir arada kullanılacağını söylüyor. 

 

Duvardan duvara halı ve köşe takımı demode 

Bu yaz sadece minimalizmin değil maksimalizmin de tahtı sallantıda. Artık evlerde eski ile yeni, modernle antika bir arada kullanılıyor 

 

İç mimar Zeynep Arınç evinizin dekorasyonu için şu ipuçlarını veriyor.: ‘Dekorasyonda uzun zamandır duvardan duvara halı kullanılmıyor. Büyük pufları ister sehpa, ister oturma elemanı olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Köşe koltuk takımlarının yerini gösterişli bir divan ve yanında tekli koltuklar aldı. Kapitone deri koltuklar ve kadife kumaşlar çok moda.

 

Takım kavramı tamamen ortadan kalktı, eşyanızı tek tek seçmelisiniz. Bir ara çok gözde olan venge ve zebrano kaplama ile şönil kumaşları ise uzun zamandır görmüyoruz. Laminat parkeler hem dayanıklılık hem de ekonomik olmaları dolayısıyla tercih ediliyor. Yer kaplamasında taş veya ahşap gibi doğal kaplamalar gözde. Sanatsal el yapımı halılar ve etnik kilimler de mekanlara kimlik kazandırıyor.’ 

 

Hiç yorum yok: