22 Mayıs 2011 Pazar

Küçük eviniz varsa öneriler

Eviniz küçük ve her çocuğunuza ayrı oda ayıramıyor musunuz? Sakın bundan dolayı üzüntüye kapılmayın. İşte çocuklarınızı mutlu kılabilecek yöntemler!

 

Çocuklar küçük yaşta paylaşmayı öğrenirler fakat ne kadar öğretirseniz öğretin, kendi kız ya da erkek kardeşleriyle bir şey paylaşmaya gelince hepsi mutlaka zorlanırlar. Aynı küçük mekâna iki değişik karakterde çocuk koyduğunuz zaman her ikisinin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız ve her ikisine de kendilerine özel bir alan tahsis etmeniz gerekmektedir. 

 

Kardeşler genelde bir süre iyi geçinip bir anda çığlık kıyamet kavga etme yeteneğine sahiptirler! Ve bu kavga patladığında ve yatıştığında, mutlaka bir müddet ayrı kalmaları gerekir. Aynı şekilde hiç kavga etmeseler bile zaman zaman kardeşlerinden ayrı olmaya ve bir müddet yalnız kalmaya ihtiyaçları vardır. 

 

Eğer aynı odayı paylaşmaktan başka şansları yoksa akıllı bir planlama ve biraz yaratıcılık ile durumu gayet güzel idare edebilirsiniz. Çözmeniz gereken iki anahtar problem şunlardır: Odayı sıkış tepiş yapmadan nasıl ikiye ayırabilirim ve neyin kime ait olduğuna nasıl karar verebilirim? 

 

Odayı Bölmek: Her çocuğun nelere ihtiyacı olduğunun listesini çıkarın

Uyku, ders çalışma, kıyafetler, oyuncak kutusu, oyun alanı, televizyon, bilgisayar.

Çocuğunuzun odasında bu alanlardan birkaçı mutlaka olacaktır. Bu planlamayı çocuğunuzla birlikte yapmalısınız.

Yatak başlarını aynı duvara dayayın ki çocuklarınız devamlı yüz yüze bakmasınlar.

Çocuklarınızın kişisel alanlarını belirtmek için odayı bölerken iki farklı renge yoğunlaşın (kız için pembe erkek için mavi vb.)

Eğer her iki çocuğunuz da aynı rengi seviyorsa...

Ödün verin ve yaratıcı olun...

Beyaz bir fona mavi çizgili ve mavi fona beyaz çizgili yatak örtüleri gibi...

Yüksek bir kitaplıkla odayı ikiye bölebilirsiniz.

Sırt sırta yerleştirilmiş dolaplar da odayı ikiye bölebilir. 

 

Mobilya: Yatağı yataktan daha fazlası yapın

 

 Her iki çocuğa da eşit özel alanı verebilmenin en kolay yolu kubbeli veya cibinlikli yataklardır. Çocuklar saklanacak ve hayal kuracak bir yerleri olmasına bayılırlar. 

 

Ranzalar yer kazanmak için en klasik yöntemdir ve çocuklar tırmanmalı ve basamaklı mobilyalara da bayılırlar. Ranzalar eğlencelidir ve eğer kim üstte yatacak diye kavga ediyorlarsa işte size paylaşmayı öğretmenin en kolay yolu; değişerek kullanmalarını sağlayın! 

 

Son zamanların en moda yer kazanma şekli de “yüksek yataklar” dır. Bu çeşit mobilyalarda yatak tavana yakındır ve altı çalışma masası ya da dolap olarak kullanılabilir. 

 

Tekerlekli yataklar da yer kazandıran bir seçimdir. Bir tek kişilik yatağın altında aynı boyutta altı tekerlekli bir yatak daha vardır ve kullanılmadığında bu yatağı itip ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yatağın kolay çekilmesine ve çocuğunuz tarafından kolay kullanılabildiğinden emin olmalısınız.

 

Eğer ikiz tekli yataklar kullanıyorsanız onları bir duvara yaslayıp yana yana koyabilir bu sayede odanın ortasına kadar yer kaplamalarını engellemiş olursunuz. 

 

Modüler Mobilyalar her zaman esneklik sağlar.

Eski görünümlü bitmemiş mobilya her zaman ucuzdur. 

 

Oda Bölmek İçin 

 Bazı mobilya mağazalarında odayı ikiye bölmenize yarayacak separeler de bulabilirsiniz. Bunlar pahalı gelirse odayı tam ortasından bir korniş ve renkli güzel bir perdeyle bölmeyi deneyin. Bir de körüklü ince plastikten yapılmış separatörler vardır. Genelde ofislerde kullanılan bu sistemleri de çocuğunuz odasına uygulatmanızda bir sakınca yoktur. İpucu: Alt ranzayı perde ile kaplayıp şirin bir oyun çadırı olarak kullanabilirsiniz. 

 

Dolaplar

 Çocuklarınızın ne kadar çok eşyası olduğunun farkında mısınız? Her raf, her çekmece anında doluyor ve devamlı yeni yer açmak zorunda oluyorsunuz. Kişisel hazinelerini saklamak için ayrı, kıyafetleri için ayrı, ders kitapları için ayrı ve oyuncakları için ayrı yerlere ihtiyaçları var.

 

Kapı Arkası 

 Oda kapısının arkasını kitaplar, oyuncaklar, aksesuarlar için bir raf cennetine çevirin. Kapının ütüne taktıracağınız iki tane düz rafın üzerine ayakkabı kutularını dizerek bir sürü saklama kutusuna ve bol bol yere sahip olabilirsiniz. 

 

Oyuncak Sepetleri

 Yükte hafif ve kırılmaz oyuncakları bir çırpıda toplayabilmek için kocaman bir oyuncak sepeti biçilmiş kaftandır. Bu sepetleri veya bu işe yarayacak değişik kirli sepetlerini İKEA, Bauhaus ve Koçtaş gibi mağazalardan bulabilirsiniz.

 

Hiç yorum yok: