22 Mayıs 2011 Pazar

Dekorasyonda kullanılan 3 renk

Herkesin zevki farklıdır. Ancak dekorasyonda uygulayacağız birkaç basit teknik ile mutfağınızı çok daha şık bir hale getirmeniz mümkündür. Bu kuralları evinizin tüm odalarında uygulayarak, doğru dekorasyonu uygulamış olursunuz.

Mekanlarda uygulayacağınız renk dağılımının basit bir formülü vardır: 60 + 30 + 10

Bu formülün açılımı ise şöyle açıklanabilir. Kombinasyon şemanızın ana rengini (%60), dikkat çeken rengi ( %30) ve bu iki renk arasında bağlantıyı kuracak olan renk ( %10) şeklinde kurarsanız, en başarılı sonucu elde etmiş olursunuz. 

Bu kuralı mutfakta uyguladığımızda, duvar rengi %60’lık kısmı, kapaklar ve döşemeler %30’u ve aksesuarlar %10’u kapsar. Mutfağınızda kullanacağınız bu kombinasyonu tüm evinizin formülü olarak kullanın. 

Burada insanı yanılgıya düşüren nokta şudur, kullanacağınız bu 3 rengin bir sınırı olmalıdır. Belli bir renk paleti içinde kalırsanız, sorun yaşamazsınız. Mavi ve turuncu, kırmızı ve yeşil gibi birbirini tamamlayan iki zıt rengi seçerek, bu renkler üzerinden devam edebilirsiniz. Görsel olan bu renkler dikkat çekici etki yaratır. Yemek odası veya mutfağınızın yemek bölümü için uygun renklerdir. 

Rahat ve fonksiyonel bir yaşam tarzınız varsa, sarı ve yeşil, mavi ve mor gibi, daha birbirine yakın tonları kullanmayı deneyebilirsiniz. Dekoratörlerin en sık başvurdukları hilelerden biri siyahı kullanmaktır. Özellikle vazo, aydınlatma gibi aksesuarlarda siyah kullanımı, mekandaki diğer renklere vurguyu arttırır. 

Çok fazla tonu bir arada kullanmak, en sık yapılan dekorasyon yanlışlarındandır. Mesela bir duvarınız koyu mavi, diğeri uçuk mavi ise, doğru denge sağlanamadığı için, görsel olarak bitmemiş hissi yaratır. Doğaya bakarak, doğru renk kombinasyonunu yakalamak mümkündür. Zemin (toprak) için koyu, duvar (ağaç) için orta ve tavan ( gökyüzü) için açık tonlar kullanırsanız, renk uyumunu da yakalayarak, dingin bir atmosfer yaratmış olursunuz. 

Eğer kullanacağınız renk konusunda kararsız kalırsanız, işe, mutfak aksesuarlarından veya çok sevdiğiniz bir objenin renginden başlayabilirsiniz. Yeterince büyük bir mutfağınız yoksa, tüm duvarlar yerine sadece tezgah arasındaki kısma çarpıcı bir renk kullanabilirsiniz. 

Zemin döşemeniz ve duvar açık renkteyse, duvarlarınızda koyu tonlar kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ancak mutlaka bu rengi aksesuarlarla dengelemeniz gerekecektir, aksi takdirde renk uyumu olmayacağından, hoşunuza gitmeyecek bir görüntü ortaya çıkacaktır. 

Pastel tonlar, mekanları olduğundan daha aydınlık ve ferah gösterir. Ancak renk dağılımı yaparken dengeyi korumanız, araya ahşap gibi sıcak tonlar katmanız gereklidir. 

Duvarlarınızın yanı sıra dolap kapaklarınızda da renk kullanabilirsiniz. Eğer kapaklarınız için, parlak tonlar seçtiyseniz, duvarınızda açık veya düz renkleri tercih etmelisiniz.

 

Hiç yorum yok: