Pratik, akılcı ve fonksiyonel çözümler, evin en kolay dağılan ve karışan bölümü mutfakta kalıcı bir düzen sağlamanıza yardımcı olur. Mutfağınızın yerleşimini planlarken özellikle günlük ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız, hangi malzemeyi ne sıklıkta kullandığınızı belirlemeniz düzen açısından önemli detaylardır.
Örneğin en sık kullandığınız elektrikli ev aletleri, yiyecek kutuları ya da kavanozlar için tezgah üstünü değerlendirebilirsiniz. Ancak yeterince alanınız yoksa duvara monte edeceğiniz açık raf sistemleri de işinize yarayabilir
İşlevsel bir düzen için 6 pratik çözüm
* Rustik tarzda bir mutfağınız varsa, gıdalarınızı kavanoz ve kutuları ile birlikte raflı dolap yerine tel dolap ya da çekmece içlerinde saklayabilirsiniz. Böylece hava sirkülasyonu kolayca sağlanmış olduğundan ve direkt ışık görmediği için yiyecekleriniz çabuk bozulmaz.
* Kiler dolapları için en doğru yerleşim alt dolapların bitimi ya da köşelerdir. Özellikle kayar kapak tercih ederseniz içine ulaşmanız daha kolay olur. Kavanozlar, kuru gıda kutuları, makarna ve bisküvi paketlerini dolap içi çekmecelere koyarsanız hem daha sağlıklı saklamış olursunuz, hem de kullanım tarihlerini daha iyi takip ederek yiyecek israfını önleyebilirsiniz. En üst raflara daha az tercih ettiklerinizi yerleştirebilirsiniz.
* Tam çekilebilen çekmece sistemleri dolap derinliklerinde yüzde 100 kullanım sağlayarak atıl alanların ortaya çıkmasını önlüyor. Uzun süreli saklama gerektiren yiyecekleriniz için sağlıklı bir ortam yaratırken deterjanlar gibi göze hoş görünmeyen malzemelerin saklanmasında da son derece kullanışlı.
* Boy kiler dolapları için sabit rafların yanı sıra çekilebilir ray sistemli mekanizmalar da tercih edebilirsiniz. Özellikle çabuk bozulmayacak gıdaları saklamak için çok uygun olan bu sistemlerde kutu ya da paketlere açık çekmece yanlarından da kolayca ulaşabiliyorsunuz. Alt gözlere yağ ve süt şişeleri gibi daha ağır şeyleri koymanızı öneriyoruz.
* Mutfağınızda yeterince alan varsa ada ünitesi kullanabilirsiniz. Çalışma tezgahına ek olarak kullanacağınız ada tezgahın alt kısmını da depolama için ayırabilirsiniz. Çekmece dolapları ve kiler mekanizmaları kullanabileceğiniz gibi açık raflarla dekoratif bölümler de yaratabilirsiniz.
* Alt mutfak dolaplarınızın kör köşe bölümlerine yerleştireceğiniz döner tel sepetli sistemlere yiyeceklerinizin yanı sıra tencere, tava ve kaselerinizi de yerleştirebilirsiniz.
Kullanım kolaylığı için 5 temel öneri
* Raflarınızı düzenlerken satın aldığınız ürünleri kullanım tarihi sırasına göre en eskiden en yeniye doğru sıralı bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
* Katlanır paketler dikey yerleştirdiğinizde daha az yer tutarlar.
* Yeterince raf alanınız yoksa tezgah arası askı borularına asacağınız minik sepetler sarımsak ya da soğan gibi açıkta sakladığınız yiyecekleriniz için iyi bir çözüm olabilir.
* Kuru gıdalarınız için şık ve dekoratif saklama kavanozlarını tercih edebilirsiniz. Ancak yağlanıp, tozlanmamaları için pişirme bölümünden biraz uzakta yerleştirmenizi tavsiye ederiz.
* Sıcak suda erittiğiniz mayayı içlerinde artık yiyecek kokuları oluşmuş kavanoz ve kaplarda 12 saat boyunca bekletirseniz, istenmeyen kokuları da gidermiş olursunuz.
31 Ağustos 2008 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder